Vila efter träning är viktigt

Det är viktigt med sömn och återhämtning för den som tränar. Du kan lätt känna när du tränat för mycket, om du känner dig retlig, har ont i musklerna eller har svårt att sova så kan det betyda att kroppen inte har återhämtat sig och att den behöver vila. Återhämtning är viktigt för att kunna toppa formen för den som tränar. Utan vila är det svårt att prestera bättre.

Att överträna kan alltså leda till att kroppen blir svagare vilket den även kan bli om man tränar för sällan. Allt handlar alltså om balans som Aktiv Träning tar upp i sin artikel om balans mellan träning och vila. Aktiv träning pekar också på att vi behöver upp till ett dygns vila om vi har tränat normalt, men kanske upp till 4 dygn om vi tränar intensivt eller på hög nivå.

Sömn

Att sova är ju kroppens sätt att återhämta sig överlag, men det finns också olika sovpositioner som kan hjälpa vid smärta i olika delar av kroppen. Lägg en kudde mellan knäna om du har ont i ryggen är ett av tipsen att lägga på minnet då vi ju faktiskt måste sova varje natt oavsett om vi har ont eller inte. Du kan läsa mer om detta på Allt om Hälsa.

Sov – och träna inte när du är sjuk

Om du känner att en förkylning eller infektion är på väg är så kan läget förvärras genom att träna varför det är viktigt att lyssna på kroppen och vila istället att träna även fast man vill. En annan återhämtning som tipsas om är just sömn då kroppen och hjärnan bearbetar information och det är just genom sömnen som musklerna får vila och chansen att byggas upp på nytt. Men helt klart sover man bättre om man tränar eller är regelbundet aktiv varför sömn och träning går hand i hand.

This entry was posted in Tips.