Träning före, under och efter en graviditet

Ditt träningsschema kan förändras drastiskt när det är dags för barn. Redan innan du har blivit gravid kan du börja lägga om rutinerna. 

Före graviditeten

Innan du blivit gravid behöver du inte oroa dig för mycket. Vardagen kan pågå som normalt i mångt och mycket. Dock ska du som vanligtvis är inaktiv börja promenera och röra dig mer. Fertilitet fungerar bäst när kroppen inte behöver skicka akutresurser till andra platser i kroppen. Stress, över- och undervikt är vanliga hinder för dem som önskar bli gravid. För den som lider av undervikt eller tränar överdrivet mycket krävs dock det motsatta: lite mer mat och mindre motion. Har du ändå svårt att gå ned i vikt kan du söka dig till Graviditetskollen för att köpa ägglossningstest eller kosttillskott för att hålla koll och öka fertiliteten.

Under graviditeten

Medan du är gravid ska du gärna fortsätta röra dig och träna lite styrka. Ligamenten i kroppen blir mjukare när du närmare förlossningen vilket ökar risken för en led att hoppa ur led och onödiga sträckningar. Så länge du undviker hopp och stretchövningar kan du göra de aktiviteter som känns bra för dig. Det är också viktigt att träna bäcken och magmusklerna, de är dina främsta redskap när det är dags för bäbisen att komma ut. Starka magmuskler drar sig tillbaka bättre också!

Efter graviditeten

De första veckorna kommer du att vara öm och trött, då kan det vara svårt att träna. Men om du och barnvagnen kan ta en behaglig promenad runt kvarteret varje dag, kommer du att bli starkare snabbare. Dina magmuskler har nu delat på sig och du behöver återgår till magträning för att få dem att gå ihop igen. Ibland går det bra men hos vissa förbli musklerna delade. Om du lider av stora problem på grund av dina delade magmuskler, kan du vända dig till sjukvården för att få dem hopsydda men det går inte att göra om du planerar att skaffa fler barn.