Satsa på vintersport och vinterträning

Som vintern sakta men säkert täcker landet från norr till söder gäller det att tänka på hur man bäst håller sig i form. Föredrar man att träna på gymmet är det ju inte mycket som behöver förändras under denna tid, men för den som föredrar att träna utomhus är vintern en tid man kan behöva göra lite justeringar.

Det första som kanske behöver ändras är vad man faktiskt tränar. Vintern har ju sina egna sporter av en ganska bra anledning: det är svårt att utöva många sporter i snön. Löpning är en av få träningsformer man kan fortsätta med året runt, men det fungerar så klart lite annorlunda på vintern. Behöver man byta finns det annars mycket man kan träna med ett par skidor.

Nästa sak man bör titta på är kläderna. Det går inte att träna i samma kläder på vintern som man tränar andra årstider då temperaturen faller så mycket som den gör. Det är en bra idé att satsa på en helt ny uppsättning kläder och inte bara satsa på att ta på sig ett lager till ovanpå sina vanliga träningskläder.

Allt börjar med ett bra underställ. Detta fyller två funktioner: hålla kroppen varm och transportera bort fukt från huden. Valet av underställ är ofta mellan ull och syntet, och vilken man bör välja beror på vilket typ av aktivitet man tänkt hålla på med.

Ovanpå detta ska man ha ett isolerande lager som hjälper till att hålla värmen inne. Beroende på om det är en ganska varm eller kall vinterdag kan man ha olika tjocka lager för detta. Allt från en ganska tunn polotröja till en rejäl fleecetröja är fungerande alternativ i detta lager.

Till sist vill man ju även hålla borta fukt från omgivningen och skydda mot vindnedkylning. Detta är uppgiften det tredje lagret har och alternativ som skaljackor kan fungera alldeles utmärkt.

This entry was posted in Tips.