Kost i samband med träning

Det finns många faktorer som påverkar ditt träningresultat. Förutom den typ av föda du intar så påverkar även tidpunkten av kostintaget kroppens uppbyggnad och återhämtning. Tima din träning och din kost för maxat resultat.

Hur man äter före och efter träningen har en stor betydelse för träningsresultatet. Innan ett träningspass är det viktigt att inte äta alltför stor mängd mat eller för nära inpå och kosten ska gärna bestå av mat som inte är så svårsmält. Det finns annars risk att blodsockernivån sjunker eftersom energin behövs till matsmältningsprocessen. Då tappar man orken och får inte den kraft som behövs för sin träning. Ett annat problem är att mycket blod samlas i buktrakten så blodcirkulationen ute i övriga muskler blir sämre. Vilket innebär att musklerna inte arbetar optimalt. Efter intag av ett större mål bör du vänta 3-4 timmar innan du tränar.

Ett förslag på kostupplägg innan träning är att dela upp det i två mål. Huvudmål 2-4 timmar innan träning och lättare mellanmål 30-60 min innan träningen. På så sätt får du en hög nivå på glykogendepån och orkar hålla en hög intensitet under träningspasset.

Ett intag av essentiella aminosyror före, under och efter träningspasset anses vara fördelaktigt för muskeluppbyggnaden.

Det är även viktigt att tänka på hur man dricker i samband med träning. Två timmar före passet är det bra att dricka 5 dl vatten för att senare 10-20 min före träning dricka 2-3 dl vatten eller energidryck. Under ett högintensivt träningpass som pågår längre än 60 min är det fördelaktigt att dricka sportdryck för att inta kolhydrater.
Efter träningen är det bra att försöka dricka en liter vatten för att återställa elektrolytbalans, vätskebalans och för att stimulera proteinsyntesen.

Återhämtningsmål direkt efter passet gör bland annat att immunförsvaret återställs snabbare, vätskehalten i musklerna ökar, startar den anabola(uppbyggande) fasen. Inom två timmar efter träningen behöver du dessutom äta ett väl sammansatt mål mat(lunch eller middag).