Alternativ till rökning

Många idrottare röker och många av dessa skjuter upp beslutet att lägga av, trots att rökningen påverkar kroppen – och därmed träningen – negativt. Den som vill uppnå bästa möjliga resultat bör sikta på att sluta röka på sikt. Här skriver vi lite mer om varför och hur du går till väga.

Hur rökning påverkar din kropp

Rökning påverkar nästan alla dina organ och som rökare förlorar du cirka 10 år av din livslängd. Ett 60-tal sjukdomar är relaterade till rökning och till de vanligaste hör cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt KOL. Rökning påverkar även din kondition och gör därför att du orkar mindre när du tränar och det försvagar även skelettet vilket ökar risken för att du ska skada dig. Du kan läsa mer om detta hos Karolinska Institutet. Som tur är går det att åtgärda alla negativa effekter.

Ändra dina vanor

Det är svårt att sluta röka och för att lyckas måste du hitta en metod som passar dig. Börja med att kartlägga dina tobaksvanor, bland annat hur mycket du röker, i vilka situationer du röker mer än du brukar med mera. Därefter är det dags att sätta ett slutdatum och ett bra tips är att sätta det cirka 4 veckor fram i tiden. Utnyttja tiden till dess åt att ändra vanor som att sluta röka inne, hoppa över cigaretten till kaffet och röka färre cigaretter.

Välj rätt ersättning

När dagen då du ska sluta röka infinner sig finns det många hjälpmedel att ta till. Bland de vanligaste är tuggummin, sugtabletter och plåster. Det är viktigt att du väljer den nikotinersättning som passar dig bäst. På senare tid har e-cigaretter blivit populära och de är ett bra alternativ.

Positiva effekter

För att du ska hålla dig motiverad den första tiden är det bra att du vet vilka positiva effekter ett rökstopp har på såväl din hälsa som på din ekonomi. Om du exempelvis röker ett paket om dagen sparar du 13 000 kronor på ett år. Du kommer även fysiskt att snabbt att märka stora positiva förändringar. Bland annat kommer du inom ett par dygn ha bättre kondition, finare hy och sänkt blodtryck.